Inclusiviteit bij FamilySupporters

Wat betekent het om een inclusieve organisatie te zijn? Al snel denk je aan respectvol omgaan met een ander, ongeacht iemands afkomst, religie of uiterlijk. Maar inclusiviteit gaat verder dan dat. Wij hebben binnen FamilySupporters nagevraagd hoe het ervoor staat met de inclusiviteit binnen onze eigen organisatie. Wat gaat er goed en wat kan beter? Collega Patries Spoolder, systeemtherapeut bij onze vestiging Rosmalen, deelde openhartig haar verhaal over wat inclusiviteit voor haar betekent.
Inclusiviteit is het creëren van een omgeving waarin alle individuen, ongeacht hun achtergrond, cultuur, genderidentiteit, seksuele geaardheid, religie, fysieke en mentale mogelijkheden, zich welkom en gewaardeerd voelen en gelijke kansen krijgen.
Voor Patries is het belangrijk dat er goede voorzieningen zijn voor collega’s van alle maten en vormen. Ook dat is inclusiviteit. Denk aan de toegankelijkheid van het pand, weinig of geen drempels of bijvoorbeeld goede stoelen om op te zitten. “Collega’s en cliënten moeten zich overal welkom voelen en als er weinig stevige stoelen zijn waar zij op kunnen zitten vind ik het niet inclusief.” Nu zijn er binnen de vestiging waar Patries werkzaam is een aantal goede stoelen, maar dit mogen er meer zijn wat haar betreft. Ook op andere plekken waar zij komt is dit lang niet altijd zo, veel organisaties kunnen daar beter rekening mee houden.
In de communicatie naar elkaar valt ook veel te leren. “Bij de lunchtafel kan het soms gaan over afvallen of krijgen dikke collega’s ongevraagd advies over sporten of afvaltips. Het is mij een keer overkomen. Dit gebeurde buiten de vestiging, maar hier kunnen we zeker nog wat over leren. Dik zijn is niet voor iedereen een ziekte en dit beeld leeft wel in onze maatschappij. Ieder lichaam mag er zijn en is van gelijke waarde. Uitsluiting of veroordeling op basis van persoonlijke eigenschappen en/of uiterlijke kenmerken, doen de mens geen goed. We moeten respect hebben voor alle lichamen en daarmee ook stoppen met veroordelen.” Hier moeten we rekening mee houden als we met een collega of cliënt praten.
Dik is neutraal
Het woord dik wordt in dit blog overigens niet gebruikt als scheldwoord, maar als neutrale beschrijving van het lichaam. Net als de woorden klein en groot, kort en lang zijn dik en dun neutrale omschrijvingen. Denk bijvoorbeeld aan een dik boek of een dikke jas. Zodra het woord dik op een lichaam van toepassing is, worden er vaak onterecht negatieve associaties aan gekoppeld. In dit blog gebruiken wij het woord dik als neutraal woord.
Verschillen omarmen
“Zakelijk zijn wanneer nodig, maar ook de menselijke kant laten”, vertelt Patries verder. “Bij FamilySupporters zijn we open tegen elkaar en in de omgang.” Zelf blijft ze ook leren. Ze vertelt dat ze bijvoorbeeld een keer een foutje had gemaakt in haar taalgebruik tegen een collega. Die collega heeft haar daar op een vriendelijke manier op gewezen en nu wordt er rekening mee gehouden. In die openheid kan er met elkaar gesproken worden en komen we weer een stapje verder.
Leren van en over elkaar. In een open organisatie en open in de omgang zijn. Het hoeft geen ingewikkelde uitdaging te zijn. Bij FamilySupporters vinden we inclusiviteit belangrijk en blijven we continu leren en verbeteren. Daarom vinden wij het belangrijk om verhalen van onze collega’s en cliënten te delen, voor onze collega’s, onze cliënten en om ook andere organisaties te stimuleren om met inclusiviteit aan de slag te gaan.