Ga naar de inhoud

Multidisciplinaire samenwerking

In onze regionale teams werken systeemtherapeuten, orthopedagoog-generalisten, GZ- en klinisch psychologen, psychiaters, psychotherapeuten, (ortho)pedagogen, maatschappelijk werkers, gezinscoaches, verpleegkundigen, ouderenspecialisten en (vak-)therapeuten. FamilySupporters biedt multidisciplinaire diagnostiek en werkt in de behandeling onder meer met cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie, vaktherapie in verschillende varianten (PMT, beeldend etc.) en medicatie.

In ‘het Zorgpad integrale hulp’ is de werkwijze van aanmelding tot evaluatie omschreven voor alle zorgsoorten die nodig kunnen zijn bij de aanpak van (complexe/meervoudige) problemen. Voor de GGZ wordt gewerkt met de richtlijnen van Trimbos en specifieke beroepsverenigingen per discipline. Daar waar een afwijking op de reguliere behandeling conform richtlijnen nodig is wordt dit besproken en vastgelegd in het dossier (informed consent). Diagnostiek en behandeling wordt vormgegeven in nauwe samenwerking met de cliënt, verwijzer (meestal de huisarts) en andere betrokkenen.

Na aanmelding is er binnen twee weken een eerste contact en volgt een brede intake (we kijken naar alle leefgebieden). Dit gebeurt in aanwezigheid van de regiebehandelaar en een passende medebehandelaar. Daarna wordt samen met de cliënt (en vaak ook de naasten) een behandelplan opgesteld en de zorgovereenkomst getekend.

Het team heeft een gestructureerd MDO en intervisie. Minimaal 6 maandelijks en verder zoveel als nodig zijn er evaluaties met de cliënt en het betrokken behandelteam. FamilySupporters heeft afspraken met lokale crisisdiensten. We hebben zelf geen klinische voorzieningen en dagbehandeling beschikbaar. We werken ambulant (op kantoor en ook bij mensen thuis), waar nodig ook buiten kantooruren.

We werken met multifocale zorg waarbij bijvoorbeeld ook ondersteuning en begeleiding geboden wordt, gefinancierd door de Wmo. Gezinsbehandeling vindt veelal plaats in combinatie met jeugdhulp voor kinderen en jongeren.

Met de 100%-urenregistratie en dossiernotities wordt per activiteit, cliënt en hulpverlener afzonderlijk bijgehouden welke zorgsoort is ingezet. Elk traject wordt gecheckt en voldoet aan specifieke wet- en regelgeving en eisen per opdrachtgever (verzekeraar en/of gemeente). Met deze werkwijze is integraal en cliënt gestuurd werken mogelijk. Bij twijfel of knelpunten overleggen wij vooraf met betrokkenen. Doelmatigheid en rechtmatigheid, zoals is vastgelegd in de zorgverzekeringswet en de polisvoorwaarden, zijn gewaarborgd.

FamilySupporters is gecontracteerd voor GGZ zorg met de meeste (of bijna alle) zorgverzekeraars. Zo willen wij een meer intensieve samenwerking en contractering opbouwen en de juiste middelen én kwaliteit van zorg garanderen voor onze complexe doelgroep.

Bij FamilySupporters komt leren overal in terug, zowel voor onze cliënt als voor onze collega. Dit is terug te zien in formele leeractiviteiten zoals een inwerkprogramma, geaccrediteerde trainingen, opleidingsplaatsen voor de GZ en OG, erkende stageplaatsen voor AIOS en HBO-ers. Daarnaast is er aandacht voor het leren in het werk, door bijvoorbeeld praktijk gestuurd onderzoek. Jonge en startende professionals werken onder supervisie van en samen met senior collega’s. Ontwikkeling vindt plaats onder regie van het landelijk beleidsteam (beleidspsychiater en klinisch psycholoog).

FamilySupporters werkt met een multidisciplinair team en heeft een uitgebreide serie interventies die per vakgebied kunnen verschillen en ingezet worden op basis van de vraag en de afgesproken aanpak. Waar mogelijk werken we met wetenschappelijk gefundeerde richtlijnen (zie onder meer www.nji.nl, www.ggzstandaarden.nl en www.trimbos.nl) en effectieve interventies.

Alle collega’s werkzaam bij FamilySupporters zijn bevoegd en bekwaam voor het werk dat zij doen. Zij hebben de juiste registraties (VOG, BIG, SKJ, vakgebonden certificering) en zijn lid van hun eigen beroepsvereniging(en).

Bij FamilySupporters kijken we altijd naar de individuele hulpvraag. Samen met de cliënt bespreken we de dingen waar hij/zij/hen tegenaan loopt, dingen die goed gaan en wat de cliënt graag anders ziet.

De inzet van specifieke interventies, inclusief volgorde, duur en intensiteit, wordt vooraf besproken in het MDO (of in de bespreking samen met de cliënt), geaccordeerd door de regiebehandelaar en vastgelegd in het plan.

In veel situaties maken we een combinatie van persoonlijk contact en online-hulp (E-health).

Zorgvragen die wij vooral behandelen zijn AD(H)D (aandachtsdeficiëntie), angst, trauma, autisme, depressie- en stemming, dwang, persoonlijkheidsproblematiek en somatoforme stoornis.

Voor specifieke diagnoses en/of problematiek (bijvoorbeeld depressie, trauma, huiselijk geweld of dementie) zijn er bij FamilySupporters uitgewerkte werkwijzen beschikbaar of in ontwikkeling, specifiek gericht op bepaalde cliëntprofielen of multisysteemproblematiek. Deze worden gebruikt als richtlijn tijdens de behandeling. Hieronder kan je de verschillende zorgprogramma’s terugvinden:

FamilySupporters Magazine 2025

Lees hier ons FamilySupporters Magazine en maak kennis met ons verhaal; wie we zijn, hoe we werken en hoe we dat ervaren.

Klik op de afbeelding om het magazine te lezen

Contact

Heb je vragen, wil je meer informatie? Bel 085 - 0250099 of mail info@familysupporters.nl