Ga naar de inhoud

Vandaag stellen we je voor aan Pien Meijerink, een gepassioneerde basispsycholoog bij FamilySupporters Zoetermeer. Dagelijks zet ze zich in voor de diagnostiek en behandeling van jongeren van 0 tot 18 jaar. Onlangs is ze ook aanmeldcoördinator geworden, wat haar nog meer betrokkenheid bij gezinnen en jongeren biedt. Benieuwd hoe ze in dit vak terecht is gekomen en wat haar werk zo bijzonder maakt? Lees snel verder!

Wat bracht jou in dit vak?

“Mijn passie voor psychologie ontdekte ik al op de middelbare school. Ik was altijd aan het lezen, vooral boeken over kinderen en jongeren met problemen trokken mijn aandacht. Hoewel ik zelf geen van die problemen ervoer, kon ik me goed inleven in de personages. Vooral meisjes met eetstoornissen fascineerden mij. Het idee dat ik later voor zulke jongeren iets zou kunnen betekenen, heeft me echt deze kant op gedreven. Ik wilde begrijpen wat ze doormaakten en hoe ik hen kon helpen. Het was de combinatie van empathie en nieuwsgierigheid die me dit vak in trok.”

Waarom koos je voor kind- en jeugdpsychologie?

“In mijn studie psychologie heb ik getwijfeld tussen neuropsychologie en kind- en jeugdpsychologie. Neuropsychologie trekt me nog steeds, maar dat richt zich vaak op oudere patiënten en daar lag mijn energie niet. Met kinderen werken betekent dat je iets kunt veranderen aan de basis, iets waar ze hun hele leven profijt van kunnen hebben. En dat vind ik juist zo mooi. Ook het werken met ouders, die je meeneemt in de behandeling, gaf voor mij de doorslag. Het is belangrijk om gezinnen als geheel te benaderen; als je ouders kunt betrekken bij de behandeling is de kans op succes veel groter.”

Kun je een typische werkdag beschrijven?

“Elke dag is anders, maar er zijn wel een paar vaste elementen. Ik begin mijn dag vaak met het checken van mails en WhatsApp om te zien of er nog belangrijke updates zijn. Meestal heb ik één of meerdere behandelafspraken met jongeren, waarin we praten over hun uitdagingen.”

“Wat mijn werk zo bijzonder maakt, is dat we hier bij FamilySupporters werken met complexe gezinnen. Dat betekent dat ik vaak overleg met collega’s, omdat we meerdere behandelaars hebben die betrokken zijn bij hetzelfde gezin. We willen zeker weten dat we de juiste stappen zetten en dat iedereen op dezelfde lijn zit.”

Welke problemen zie je veel bij jongeren?

“Wat me opvalt, is dat veel jongeren worstelen met suïcidaliteit. Vooral pubers vragen zich vaak af wat het nut van het leven is, en die gedachten komen vaak voort uit de druk die ze ervaren, zowel van school als van de maatschappij. Vaak komen we er in de gesprekken achter dat er onderliggende factoren zijn, zoals trauma, ADHD of autisme, die bijdragen aan hun problemen. Het is schokkend om te zien hoe jongere generaties met deze zware lasten rondlopen. Mijn doel is om hen te helpen deze lasten te verlichten.”

Hoe ga je om met de complexiteit van stoornissen?

“Ik probeer me altijd te verplaatsen in hoe het voor de jongere voelt. Dat is voor mij het belangrijkste: aansluiten bij hun beleving en goed vragen wat zij nodig hebben. Soms betekent dat dat we niet meteen de diepte ingaan. Ik probeer diegene dan te motiveren om hier te komen. Wil je dit niet of ben je niet klaar om het meteen over je problematiek te hebben, dan beginnen we eerst met iets luchtigers. We doen een spelletje of we gaan tekenen. Tekenen zegt overigens altijd heel veel over hoe het met iemand gaat. En dan probeer je langzaamaan een ingang te vinden in hoe iemand zijn leven leeft en wat hij denkt. Ook overleg ik veel met mijn collega’s, zoals mijn regiebehandelaar, zodat we gezamenlijk de beste zorg kunnen bieden. We hebben hier ook veiligheidsfunctionarissen die met ons meedenken als er zorgen zijn rondom de veiligheid van een kind.”

Wat vind je het meest uitdagend aan je werk?

“De grootste uitdaging op dit moment zijn meisjes die zichzelf pijn doen, zoals door automutilatie. Dat komt helaas steeds vaker voor, net als verslavingen aan vapen of aan schermen. Het is pijnlijk om te zien hoe jongeren hun emoties op deze manier uiten. Omdat ik zelf ouder ben dan deze jongeren, is het soms lastig om me daarin te verplaatsen. Maar ik probeer mij continu bij te scholen, zodat ik hen beter kan begrijpen en helpen. Het is cruciaal dat zij zich gehoord en gezien voelen in hun strijd.”

Kun je een impactvolle verandering delen die je hebt gezien bij een cliënt?

“Een van de eerste cliënten die ik hier ontmoette, was een meisje dat problemen had met concentreren en snel geïrriteerd was. In gesprekken met haar kwam ik erachter dat ze veel traumatische gebeurtenissen had meegemaakt. Het waren verschillende symptomen van PTSS die haar reacties verklaarden. Door EMDR-therapie toe te passen, zag ik haar kalmeren en zelfs beter presteren op school. Dat soort transformaties zijn waarom ik dit werk doe. Het is zo waardevol om te zien hoe een jongere zich kan ontwikkelen en herstellen. Dat geeft me hoop en bevestigt dat we op de juiste weg zijn.”

Wat is de meest uitdagende casus waarmee je hebt gewerkt?

“Een van de moeilijkste casussen op dit moment is een meisje dat volledig uit contact is gegaan met mij. Ze had al eerder het contact verbroken met haar vader na ruzies, en nu wil ze niet meer met mij praten. Haar moeder heeft nog wel enig contact met haar, maar ze heeft weinig invloed omdat het meisje vooral luistert naar haar vrienden. Helaas zijn die vrienden niet de beste invloed op haar. Het is ontzettend lastig om op die manier nog door te dringen tot haar. Ik probeer op alle mogelijke manieren aansluiting te vinden: nadenken over hoe het voor haar geweest moet zijn, hoe het nu voor haar voelt, en van daaruit proberen ergens een verbinding te maken. Maar dat is erg moeilijk als iemand zich helemaal afsluit en alleen nog naar negatieve invloeden luistert.”

Hoe motiveer je jezelf om elke dag het beste te geven?

“Elke keer dat ik een evaluatiegesprek heb en hoor hoe blij een cliënt of ouders zijn met mijn hulp, geeft dat me nieuwe energie. Het is de dankbaarheid die ik terugkrijg die mij stimuleert om door te gaan. Ik vind het heel bijzonder dat ik iets kan bijdragen aan hun leven. Het mooiste moment is wanneer je ziet dat iemand je hulp niet meer nodig heeft en zelf weer verder kan. Dat is voor mij de grootste beloning.”

Wat maakt het werken bij FamilySupporters uniek?

“Wat ik mooi vind aan FamilySupporters is dat we echt op maat werken. We kijken niet alleen naar het kind, maar betrekken ook altijd de ouders en vaak het hele gezin. Soms werken we ook samen met scholen of andere instellingen als dat nodig is. We blijven evalueren of onze aanpak werkt, en als dat niet zo is, veranderen we van aanpak of behandelaar. Alles om ervoor te zorgen dat de hulp zo goed mogelijk aansluit. Deze flexibele en holistische benadering zorgt ervoor dat elk gezin de ondersteuning krijgt die het nodig heeft.”

Wat zou je nog willen delen over je werk bij FamilySupporters?

“FamilySupporters is een fantastische organisatie. We bieden een breed scala aan therapieën onder één dak, van beeldende therapie tot gezinscoaching en diagnostiek. Wat ons echt onderscheidt, is dat we maatwerk leveren voor elk gezin. We schakelen snel en werken nauw samen om de best mogelijke zorg te bieden. Ik ben trots op de impact die we maken en kijk ernaar uit om met nog meer gezinnen samen te werken in de toekomst.”

Wil jij samen met Pien impact maken? Durf jij het aan om te werken bij een jonge, ambitieuze zorgonderneming met veel mogelijkheden? Wij zoeken door heel het land versterking. Bekijk hier onze vacatures